„Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste” – ekoplaner Sylwii Majcher

Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” pomaga stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian.  W książce znajdują się wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy, ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole, a także przepisy na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować. „Wykorzystuję, nie marnuję” to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby wprowadzić pozytywne dla siebie oraz dla środowiska zmiany w swoim życiu. Planer został podzielony na cztery części zgodnie z porami roku, by jeszcze lepiej odpowiadać indywidualnym potrzebom.

„Żyjemy w niezwykle ciekawych czasach. Doprowadziliśmy do sytuacji, kiedy sklepowe półki uginają się od ilości towaru, a na dobre jedzenie musimy polować. Tymczasem wystarczy zatrzymać się na chwilę, pomyśleć i dokładnie to wszystko zaplanować. Niech ta mądra i tak bardzo potrzebna książka będzie twoją przyjaciółką, przewodniczką na drodze do bardziej świadomego życia. W trosce o przyszłość planety, zdrowie twoje i tych, których kochasz” – napisała Agnieszka Cegielska, autorka książek „Naturalnie”. „Książek na ten temat nigdy za wiele! Zwłaszcza kiedy piszą je tacy specjaliści i pionierzy jak Sylwia Majcher i kiedy wartościowe treści są przedstawione w ładnej wizualnie i lekkostrawnej formule. Niby wiemy, jak być eko, ale w zalewie codziennych informacji łatwo się zapomnieć i pogubić. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką coś, co nam o tym przypomni.  Pamiętajmy: każdy, nawet najmniejszy krok się liczy!” – apleuje Areta Szpura, autorka książki „Jak uratować świat?”.

Sylwia Majcher to dziennikarka, autorka reportaży i wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wroclawniemarnuje. Mama Nadii i Pawła, na których z sukcesami testuje swoje  nieoczywiste przepisy i którym uświadamia, jaki sens ma segregacja śmieci. Namawia do picia kranówki, zakupów bez plastiku, przywraca właściwe miejsce resztkom, stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Inspiracji szuka na lokalnych targach i bazarach. Na balkonie hoduje pomidory i jadalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.

źródło materiały prasowe

źródło materiały prasowe

1

Reżyser głośnego „Ikara” napisał powieść o genialnym jazzmanie

Bartosz Kruhlik: Robiąc filmy, czerpię z życia garściami